leren zwemmen kinderenDe " 4 basics " van het veilig leren zwemmen voor kinderen:

1. Fun - water - leren zwemmen: belangrijk is dat kinderen plezier hebben in het water, en deze positieve gevoelens leren associëren met het leren zwemmen en het water.  Beloon de kinderen bij het uitvoeren van een oefening met een 'dikke duim', een knuffel, een 'high five' en geef complimentjes. 

2. Bellen blazen en ademen ( Bubbles & Breathing ): we tonen de kinderen hoe bellen te blazen door neus en mond.  Door de neus bellen kunnen blazen is belangrijk om het vervelend gevoel te vermijden van water in je neus te krijgen.  Vlot 'kopje onder gaan' afwisselend met komen ademen is het doel van de oefeningen 'bubbles & breathing'.

3. Leren drijven op de rug en buik ( Floating ): Eens de kinderen kunnen 'bellen blazen en ademen' zijn ze klaar om te leren drijven op de rug en op de buik.  Er wordt gestart met oefeningen met veel geruststellende ondersteuning, bijvoorbeeld door bij het drijven op de rug het hoofd en de rug te ondersteunen.  Geleidelijk aan wordt over gegaan naar zelfstandige 'floats'.

4. Naar de muur leren zwemmen ( Swimming to the wall ): De volgende stap is de kinderen veilig te leren de kant te bereiken bij het in het water vallen.  We leren ze om te draaien en aan de hand van 'de hondjesslag' de kant te bereiken.


Start to swim safe door deze 4 basics!  Deze komen uitgebreid aan bod tijdens de privé zwemles.

INDIVIDUELE AANDACHT EN FIJNE SFEER

De zwemles is individueel of per 2. Het voordeel hiervan is dat u of uw kind les volgt op eigen tempo en op eigen niveau.

Iedereen die privé zwemles volgt krijgt de tijd die zij / hij nodig heeft om te leren zwemmen. Met een persoonlijke zweminstructeur / zwemleraar krijgen ook kinderen en volwassenen met grote waterangst, voorzichtige ouderen en personen met een beperking de kans om te leren zwemmen.

Een zweminstructeur / zwemleraar, die niet alleen aan de kant, maar altijd samen met het kind of de volwassene in het water is, geeft een veilig gevoel. U krijgt zwembegeleiding in een rustige sfeer en in een veilige omgeving, zonder pottekijkers.

Er gaat geen wachttijd verloren, u of uw kind hoeft niet, zoals in een groep, steeds uw beurt af te wachten. De gehele les wordt benut met zwemoefeningen en zwemcoaching

Voor kinderen: de lestijd bedraagt 50 minuten en de laatste 5 minuten is er een plezante afsluiter zodat uw kind beslist terug uitkijkt naar de volgende zwemles.

Het aantal zwemlessen per week is af te spreken met de lesgever. 

Start to swim leert het jou aan jouw tempo en je zal beslist snel vorderingen maken.  Onze zwemschema's zorgen voor een logische opbouw van zwemoefeningen.
zwemles

Leren zwemmen is voor veel mensen best een stresserende gebeurtenis, het kan echter anders.  Laat ons even een gouden tip geven.

Heel wat kinderen of volwassen zijn goed op weg om het zwemmen onder de knie te krijgen maar het lukt soms net niet, weet je wel, zo net dat ietsje tekort komen om comfortabel te kunnen zwemmen. Wel, door op je ademhaling te letten en deze eens te oefenen op het droge kan je heel wat vorderingen maken:

Door goed in te ademen en even ( ong. 2 sec. ) de lucht in je longen vast te houden en daarna vlot volledig uit te blazen gevolgd door opnieuw goed in te ademen en opnieuw ( ong. 2 sec. ) de lucht in je longen te houden.

Deze manier van ademen tijdens het zwemmen wordt door ons aangeleerd tijdens de privé zwemles.  Het zorgt ervoor dat je heel wat lucht in je longen hebt waardoor je drijfvermogen aanzienlijk verbeterd.  Het is DE MANIER bij uitstek om makkelijk te leren zwemmen.   Je kan dit makkelijk uitleggen aan een kind door bijvoorbeeld het voor te doen en 'bolle wangen' te maken.  Ze imiteren dit op een ludieke manier en hopsakee weer een stap vooruit.

Start to swim door juist te ademen :-)

Wij helpen je graag verder.prive zwemles volwassenen

Start To Swim

Als beginner zal je geconfronteerd worden met vele uitdagingen in het leren crawl zwemmen: de verschillende fases van deze zwemslag leren, zwemmen met je hoofd in het water, en comfortabel leren ademen.  Geen nood, ons stap per stap programma met opbouwende oefeningen zal jou vlug vetrouwd maken met deze zeer efficiënte en gezonde zwemstijl.

Een beetje vastberadenheid, motivatie, in combinatie met onze kennis en coaching, zullen je beslist op weg helpen naar heerlijk baantjes crawl peddelen in het zwembad in jouw buurt.

Een mooi figuur, power en kracht, conditie, vetverbranding, souplesse, rugprogramma... Wat jouw doelstellingen ook zijn, wij zorgen voor een persoonlijke aanpak en vooral veel plezier beleven aan het zwemmen.

Start to swim crawl / freestyle.

prive zwemles crawlVoor een strakker figuur en een goede conditie blijft zwemmen één van de topfavorieten.

Het water zorgt voor weerstand waardoor er veel meer energie moet gebruikt worden.  Het gevolg: een groter calorieverbruik.
De spieren en huid krijg...en een goede doorbloeding, waardoor baantjes trekken een uitstekend anti-cellulitemiddel is. 

Rug-en buikspieren worden hier ook aan het werk gezet, wat bij veel andere sporten niet het geval is. 
Zowel schoolslag en crawl zijn hiervoor uitstekende zwemstijlen. 

Wij helpen jou tijdens de privé zwemles verder met het verstandig opbouwen van je duurtraining of leren jou een comfortable schoolslag / crawl aan, zodat je veel plezier beleeft aan jouw work-out.

Op weg naar levenslang gezond sporten!  Start to swim a life time.prive zwemles volwassenen

prive zwemles volwassenen

Waarom zien we eigenlijk onscherp onder water?  Als we met de ogen open zwemmen zien we onscherpe vormen die wazig zijn. 
Deze ervaring is te vergelijken met bijziendheid.  Een zwembril doet wonderen voor je zicht onder water.  Hoe kan dat?
Het heeft alles te maken met lichtbreking, het licht beweegt zich niet even snel door elke doorzichtige stof.  Wanneer het licht van het ene medium naar het andere reist, verandert het van snelheid én van richting.  Denk maar aan een rietje in een glas water, dat wel gebroken lijkt aan het wateroppervlak.
Deze redenering toegepast op ons netvlies: De lens van onze oogbol is gevuld met een vloeistof die erg op water lijkt.  Licht dat in onze ogen terechtkomt, wordt dus gebroken bij de overgang van lucht naar oog.  Omdat een oog bol is, worden alle lichtstralen in verschillende  richtingen gebroken.  Een sterk staaltje van evolutie heeft ervoor gezorgd dat  onze ogen nét zo krom zijn, dat alle lichtstralen, mooi samengebundeld, op het netvlies achteraan de oogbol terechtkomen.

Maar onder water treedt die breking nagenoeg niet op, omdat de vloeistof in je ogen ongeveer dezelfde brekingsindex heeft als het water waarin je zwemt.  De lichtstralen gaan gewoon rechtdoor en worden nooit samengebundeld tot één scherp beeld. 

Een zwembril doet niets meer dan ervoor zorgen dat lichtstralen opnieuw een lucht-vloeistofbarrière overbruggen vooraleer ze in het oog terechtkomen.  Dat is genoeg om een scherp beeld op het netvlies te laten verschijnen.

leren zwemmen volwassenen 
De angst die ontstaat bij heel wat kinderen en volwassenen heeft te maken met het feit dat je ogen en luchtwegen in contact kunnen komen met water.  Wij leren je tijdens de privé zwemles juiste manieren om hier mee om te gaan.  Onze nuttige tips en tricks zullen zeker hun effect hebben.  Start to swim juist met je zintuigen!

Een veel voorkomend probleem bij het leren zwemmen is de zogenaamde 'steekvoet'.

Onderstaande afbeelding illustreert de juiste plaatsing van de voeten:

Leren zwemmen beenbewegingDe voet wordt gestrekt tijdens de stuwfase en daardoor kan er weinig water verplaatst worden.  Hierdoor heeft men haast geen stuwing tijdens de beenslag en het rendement ervan daalt.  Bij het fout aanleren kan dit probleem gewenning worden en dus heel moeilijk af te leren.  Maar dat is buiten onze tips gerekend, wij geven je alvast enkele hulpoefeningen om deze fout te corrigeren. 
Kinderen kunnen zich bewust worden van de foute plaatsing van de voeten door corrigerende oefeningen.  Het lichaamsbesef wordt tijdens deze oefeningen gestimuleerd.

1. Leer afduwen met 2 voeten plat tegen de muur van het zwembad (kikkerhouding).   Het kind wordt zich bewust dat als je je voeten goed plaatst je goed kan afduwen.

2. Slippers aan tijdens het oefenen van de beenbeweging.  Het kind ervaart zo de weerstand van het water om beter te kunnen stuwen.

3. De voeten en tenen begeleiden tijdens de stuwbeweging en ervoor zorgen dat ze in de juiste positie worden gecorrigeerd.

Start to swim zonder steekvoet :-) bij het leren zwemmen.
prive zwemles schoolslagZwemmen kan van jong tot oud beoefend worden, met een grote variatie aan intensiteit.  

Het cardiopulmonale systeem kan optimaal getraind worden zonder een zware orthopedische belasting. Daardoor is zwemmen voor ouderen / senioren een bij uitstek geschikte sport.

prive zwemles senioren
Ook kan zwemmen als therapie aangewend worden na operaties of tijdens langdurige blessures bij sporters, die andere sporttakken beoefenen.
Bij cardiologische aandoeningen als een hartinfarct wordt zwemmen in de revalidatiefase veelvuldig gebruikt om het herstel te bespoedigen.


Er bestaan slechts een gering aantal contra-indicaties voor het zwemmen; hartaandoeningen als aortastenose, ernstige oorafwijkingen, bepaalde ritmestoornissen met het risico op een collaps en ontregelde juveniele (insuline-afhankelijke) diabetes. Daarnaast zijn er een aantal tijdelijke contra-indicaties, voornamelijk infecties van keel, neus en oren.
Ten aanzien van epilepsie moet per individu bekeken worden wat de eventuele beperkingen inhouden.

Start to swim senor!,  start to feel good!  Wij helpen je graag op weg om plezier aan het zwemmen te beleven en plezier aan het ouder worden.  Met onze tips en tricks tijdens de privé zwemles zal je je fitheid aanzienlijk verbeteren.
seniorenzwemmen


Trainen kan risico's met zich meebrengen. Voordat u begint te sporten / zwemmen is het raadzaam dat u eerst een arts raadpleegt voordat u vol goede moed begint te zwemmen. 

Het is namelijk zeer belangrijk om vast te stellen hoe uw lichaam reageert tijdens het sporten.

Maximale hartslag ( HFmax ) is het hoogste aantal hartslagen per minuut ( HSM ) bij een maximale fysieke inspanning. De waarde is persoonlijk en hangt af van de leeftijd, erfelijke factoren, en het conditieniveau.  De waarde kan ook variëren afhankeling van de beoefende sport. Uw maximale hartslag kan op verschillende manieren worden bepaald:

• De meest nauwkeurige methode is uw HFmax klinisch te laten meten, doorgaans op een loopband of hometrainer, onder toezicht van een cardioloog of sportfysioloog.

• De HFmax kan ook worden geschat aan de hand van de vaak gebruikte formule:
   220 – leeftijd

De hartslag reageert op de trainingsintensiteit, afhankelijk van factoren als conditie en herstelniveaus, evenals omgevingsfactoren. Het is belangrijk op subjectieve vermoeidheidsgevoelens te letten en uw trainingsprogramma daarop aan te passen.

 

De training wordt verdeeld in vijf sport zones, gebaseerd op percentages van de maximale hartslag: 

start to swim
Elke sport geeft een andere fysiologische reactie, bijvoorbeeld met zwemmen.  Er bestaan sporthorloges met zone-optimizer-functie die uw sportzones aanpast aan uw persoonlijke gegevens waaronder uw hartslagvariatie.  Het adviseert een lagere dan wel hogere dan wel hogere trainingsintensiteit als weinig dan wel veel hartslagvariatie is vastgesteld. Bij het zwemmen wordt aangenomen dat de hartslag ongeveer 15 slagen lager ligt dan bij een zelfe trainingsintensiteit op het land.  Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur (afkoeling van het lichaam is makkelijker met water dan met lucht, minder inspanning voor het hart)  en zwaartekracht ( water vermindert het effect van zwaartekracht op lichaam, het bloed in het lager gedeelte van het lichaam stroomt makkelijker naar het hart).

Met ons start to swim schema helpen wij je op weg tijdens de zwemles.


Leren zwemmen met nadruk op veiligheid, schoonheid in zwemmen komt later... start to swim safe.

Een nieuwe manier van leren zwemmen is geboren...  De stappen volgens prioriteit opgelijst:

1. Hulp van ouders bij het douchen: "het op weg helpen bij het leren douchen"

2. Watergewenning: kalm leren blijven, en in staat zijn de kant te halen, eender hoe, bijvoorbeeld 'hondjeszwemmen'

3. Het zwemmen op zich en de overkant leren halen, de zwemslag hoeft nog niet perfect te zijn.

4. Oefenen op zwemmen in water dat in beweging is ( tegen golven in bijvoorbeeld ).

5. Technisch mooi leren zwemmen.

Minder nadruk op diploma zwemmen maar nadruk op veiligheid is de boodschap.  Help ons de zwemveiligheid te verbeteren en vertel het door.

Tip: Werk bij het leren douchen bijvoorbeeld met een beloningssysteem.  Beloon goed gedrag. 

 prive zwemles