In het water neemt ons lichaam een horizontale positie aan. Als we zwemmen blijft de romp niet in evenwicht, deze roteert. Evenwicht in het water betekent niet enkel het stabiel, vlak (horizontaal) liggen maar heeft ook betrekking op de romprotaties tijdens het zwemmen.

We roteren met ons lichaam om het belangrijkste mogelijk te maken namelijk de ademhaling. Als we stabiel / horizontaal zouden liggen, met het gezicht neerwaarts zijn we niet in de mogelijkheid om te komen ademen. De romp kantelen we om het hoofd boven water te laten komen, wat ons de mogelijkheid geeft om in te ademen. Er zijn 3 mogelijke draairichtingen van het lichaam:


                           Rotatie rond de breedteas            Rotatie rond de diepteas           Rotatie rond de lengteas

Leren zwemmen evenwicht
 

De zwemstijlen bepalen de rotaties.   In schoolslag en vlinderslag beweegt het lichaam symmetrisch. Het hoofd en de schouders worden opgetild om het hoofd uit het water te lichten. Hierbij roteert het lichaam rond de breedteas.

Als we crawl (freestyle) zwemmen draaien we met het lichaam rond de lengteas om te ademen.
crawl leren zwemmen
Rotaties rond de diepteas zorgt ervoor dat we ‘slalommen’ of zwalpen in het water wat voor remming zorgt. In elke zwemstijl dienen deze rotaties vermeden te worden.

Doelgericht zwemmen met de nodige rotaties zorgt er ook voor de stuwing te maximaliseren en remming te doen dalen:


Romprotaties die helpen met de stuwing:

Als we crawl zwemmen en we roteren ons lichaam rond de lengteas kunnen we ons armtraject verlengen, door te draaien (roteren) kan je dus de reikwijdte van je hand verlengen.

Als we schoolslag zwemmen wordt de romp gelift tijdens de stuwbeweging, tijdens onze beenbeweging daalt de romp.

Ons lichaam (romp) kan zelf kan ook zorgen voor stuwing, zonder dat we gebruik maken van onze ledematen, denk maar aan een dolfijn in het water. Deze golving is ook te zien bij de golvende schoolslag en vlinderslag. 

" I feel like a torpedo"
(Quote: Michael Phelps)

Romprotaties die de remming verminderen:

Als we tijdens het crawl zwemmen roteren rond onze lengteas wordt de remming verminderd door het draaien van de romp waardoor we met onze schouders makkelijker door het water glijden.

Bij de golvende schoolslag merken we op dat de romp mooi induikt in het water (rotatie rond de breedteas) waardoor een gedeelte van het lichaam over het water beweegt. De luchtweerstand is aanzienlijk lager dan de waterweerstand.


Kinderen leren zwemmen