Door de stuwing te optimaliseren en de remming te minimaliseren gaan we optimaal voortbewegen in het water. Het totaalpakket van factoren zoals stuwing, remming, ademhaling, beenbewegingen, armbewegingen, romprotatie, hebben in iedere zwemstijl een juiste timing nodig. Het geheel van deze timingsfactoren is de synchronisatie van alle zwembewegingen.

Leren Zwemmen

Het vlot doen samenwerken van deze zwembewegingen is de coördinatie met als doel vlot zwemmen. Als de snelheid van het lichaam in het water constant kan blijven zijn we efficiënt aan het zwemmen. Vergelijk dit maar met het verbruik van een wagen op constante snelheid in tegenstelling tot het verbruik van een wagen in stadverkeer, waar constant moet versneld en vetraagd worden.

Om een constante zwemsnelheid te bekomen worden stuwbewegingen / stuwbanen met elkaar afgewisseld. Als we de zwemstijlen met elkaar vergelijken is de crawl ( freestyle ) de snelste en minst energieverbruikende (voor lange afstand) zwemstijl. Dit heeft te maken met:

- De armen die afwisselend / alternerend kunnen stuwen.

- De constante horizontale ligging.

- De lange stuwbanen van de armen.

Prive Zwemles

Om de crawl te optimaliseren zal één van beide armen zich altijd in een stuwende rol bevinden. Als de ene arm uithaalt en overhaalt, zal de andere arm aan het stuwen zijn. Het roteren van de romp zorgt voor een makkelijke uithaal van de arm en een efficiënter stuwen. Tevens zorgt deze draaiing voor:

- Het gebruik van grotere spiergroepen ( core and back ), waardoor een grotere krachtoverbrenging ontstaat.

- Een makkelijkere arm-recovery en blessurepreventie van de schouder.

- Een langere baan dat de arm kan afleggen om te stuwen.

Als we schoolslag zwemmen kunnen de armen niet afwisselend stuwen. De stuwkracht van de benen zorgt ervoor dat er economisch kan gedreven worden, dit wordt ook de pijlfase genoemd. Het lichaam ligt in deze pijlfase horizontaal en er ontstaat hierdoor minder weerstand of remming. Het snelste moment van de schoolslag volgt net na de armstuwing. Hierna worden de armen en benen zo snel mogelijk teruggebracht ( contrabeweging ) om de volgende stuwcyclus af te werken.
prive zwemles schoolslag
Het vertraagd uitvoeren van oefeningen zorgt in beginfase van de lessenreeks voor een betere synchronisatie en coördinatie van zwembewegingen. U zal merken dat het geven van privé zwemles het leren zwemmen en het leerproces versneld.