In het geven van onze privé zwemles proberen we een zo breed mogelijk publiek te helpen met het leren zwemmen en start to swim, en dus ook de triatleet vergeten we niet.

Het volgende wordt al eens gezegd: "bilateraal ademen tijdens je zwemtrainingen zorgt voor een gebalanceerde zwemslag maar tijdens de wedstrijden adem je best aan 1 kant want je zou de zuurstof nodig hebben".

Vanzelfsprekend is bilateraal ademen heel goed om je zwemslag symmetrisch te houden.  Maar ga je sneller zijn in wedstrijden als je langs 1 kant komt ademen?  Is dit een goede raad?

Laten we even het meest voorkomende scenario voor triatleten voorstellen: wedstrijd in open water met een wetsuit:

Triatlon prive zwemles
Hoe moet je hier ademen?  Het opvallende is dat zwemmen in een wetsuit de zuurstofbehoefte vermindert.  Dit omdat door het zwemmen met een wetsuit het lichaam gelift wordt en er weiniger weerstand zal zijn en de zwemmer nauwelijks hoeft te 'kicken' met de benen.  Ook tijdens de triatlon race pace. 

Mocht dit je niet overtuigen, probeer eens bilateraal te ademen tijdens het crawl zwemmen met een pull buoy, dit om de vergelijking met een wetsuit te maken.  Of nog beter, probeer eens met je wetsuit in een zwembad.  Veel zwemmers zullen vaststellen dat je aardig makkelijk om de 3 slagen kan komen ademen, zelfs op wedstrijdtempo. 

Doordat je kicking inspanning wordt verminderd, en je snelheid omhoog gaat door het liftend effect van de wetsuit, gaat ook je stroke rate omhoog, je zal dus frequenter komen ademen.


Om de 3 strokes komen ademen is de perfecte lengte... 

Interressant om te weten is dat wanneer je je buiten adem voelt het niet het tekort aan zuurstof is dat je voelt maar het opbouwen van CO2.  Daarom is het heel belangrijk dat je uitblaast in het water waardoor je ademhaling veel relaxter gaat aanvoelen.  Voor de meeste zwemmers is om 3 slagen komen ademen de ideale lengte om de CO2 kwijt te geraken.  Om de twee is net niet lang genoeg en zal zorgen voor CO2 opbouw in je longen en bloed. 

Ademen om de 3 strokes is minder dan bij het lopen en fietsen.  De zuurstofbehoefte van afstandszwemmers is lager dan bij het lopen en fietsen omdat je kleinere spiergroepen gebruikt.  Daarenboven is uitademen in de lucht makkelijk, uitademen in het water is moeilijker en heeft meer tijd nodig. 

Bilateral breathing omdat:

- Ademen onderbreekt de continuïteit van je stroke, waardoor je snelheid afneemt.  Dus minder komen ademen betekent hogere snelheid.

- Langs 2 kanten komen ademen zorgt ervoor dat je slag symmetrischer wordt, ook tijdens de wedstrijd, waardoor je meer rechtdoor gaat zwemmen.  Je kan heel wat tijd verliezen door niet rechtdoor te zwemmen.

- Je kan jouw strategisch oog leggen op wat er allemaal gebeurt in de wedstrijd aan de 2 kanten langs jou, om drafting opportuniteiten of ontsnappingen te zien.

Wil je graag eens deelnemen aan een triatlon en wens je meer uitleg over het crawl zwemmen.  Tijdens 3 privé zwemlessen doen wij voor jou de crawl helemaal uit de doeken, zodat je er levenslang veel sportplezier aan beleeft.


Prive zwemles triatlon