Is de fingertip drill een goede zaak om je zwemtechniek te verfijnen?


Fingertip drill crawl
De vingertipdrill is een oefening waarbij je je vingers rakelings over het wateroppervlak sleept en je arm dicht bij je lichaam houdt.  Het is een wereldwijd bekende techniekoefening waarbij je een hoge elleboog maakt tijdens je arm recovery boven het wateroppervlak.

Bij start to swim zijn we er van overtuigd dat deze oefening een goede oefening is maar ook nadelig kan zijn.  Hiervoor willen we je dan ook enkele tips geven om van deze crawl drill een plezante efficiënte drill te maken zonder deze nadelige effecten.

Een strakke hoge elleboog/arm recovery is niet zo ideaal wanneer je geen grote upper-body flexibiliteit hebt.  Dit kan aardig wat stress op de schouder veroorzaken en zelfs het 'slangeffect' door je in een strakke positie te wringen in het water, wat zorgt voor heel wat weerstand.

Een iets meer open arm recovery (met de hand iets hoger boven het water) is meer geschikt voor de meeste volwassenen en helpt hen te zwemmen met een beter slagritme, wat natuurlijk een zeer goede zaak is.

Om dit uit te voeren open je gewoon de ellebooghoek een beetje, zonder natuurlijk je arm volledig te strekken.  Het zal in het begin een beetje vreemd aanvoelen maar je zal je beslist relaxter voelen in de schouder.  Je komt alzo makkelijker boven en over het water heen.

Als je een open water zwemmer of triatleet bent is een hoge elleboog en lage hand nooit een goed idee.  Je slag zal immers verstoord worden door het opgewekte water van andere zwemmers of gewoon door het kabbelende/golvende water.  Ook zal je minder vermoeid geraken in de schouders, al zwemmend in een wetsuit, met een open arm recovery.

Welk goed alternatief is er voor deze oefening?

Een goed alternatief voor the high elbow drill is the broken arrow drill.  Dit helpt je bijvoorbeeld stijve schouders te ontstressen en zorgt voor een goede ontwikkeling van je upper body.

Crawl arm
Om deze drill uit te voeren neem je een paar short-fins.  Lift je arm langzaam naar een verticale positie en hou deze daar gedurende een seconde alvorens ter hoogte van de elleboog te plooien (broken arrow) en door te spietsen naar voor, om daarna dit uit te voeren aan de andere kant.  Een goede body roll is hierbij belangrijk om vlot je arm uit het water te kunnen liften.

Tijdens de privé zwemles om het crawl zwemmen aan te leren komen diverse techniekoefeningen / drills aan bod.

Broken arrow freestyle