Iedere zwemmer wil graag een betere 'CATCH' en 'PULL'.  Niet alleen maakt het je sneller, maar ook een heel stuk efficiënter.  Een slechte catch en pull zorgen voor een groot energieverlies.

crawl techniek

De grootste fout die voorkomt is dat het water naar beneden wordt gedrukt in plaats van naar achter.  Dit zorgt voor een grote druk op de handpalm omdat je de richting van het water probeert te veranderen in plaats van 'naar jou toe' naar 'beneden'.  Wanneer je het water echter naar achter trekt zal je minder druk voelen op de handpalm.

Je slag zo lang maken als fysisch mogelijk is, houdt in dat dit zeer moeilijk is zonder de pols en elleboog te laten zakken.  Je pols en elleboog laten zakken is niet goed voor je catch.  Probeer geen over-reach in je stroke.  Een iets mindere strekking is beter voor je catch en zorgt er ook voor dat je ritmischer gaat zwemmen. 

Doe je het goed dan zal je het gevoel hebben je pectoralis major en je latissimus dorsi aan het werk te zetten. (pecs and lats).

Vroeger werd gedacht dat 'de S-BEWEGINGSBAAN' van de hand zorgde voor een langere stuwingsbaan, waarbij de duim eerst in het water ging, en de hand vervolgens naar buiten duwde en terug binnenwaarts.  Dit levert geen voordeel in stuwing op en is voorbijgestreefd.  Bovendien is het naar binnen draaien van de arm (zodat de duim eerst het water raakt) de oorzaak van veel blessures aan de schouder.

To the point ... the correcte PULL and CATCH:

1. ENTRY TECHNIQUE: laat je hand in het water glijden met de vingertoppen eerst, naar voor reikend ter hoogte van de schouder, vingers wijzend naar de muur voor jou, hand op 1 lijn met de pols.

2. EXTENSION TECHNIQUE: het naar voor reachen van de hand moet samen gaan met een GOEDE BODYROLL.  Zorg ervoor dat de palm van de hand naar de bodem wijst met de vingers lichtjes gehoekt naar de bodem (gehoekt ter hoogte van de pols, want de handpalm moet plat en open zijn).  Je dient te vermijden dat je pols zakt en je handpalm naar voor wijst, want dit zorgt voor een enorme remming.

crawl armen

3. START CATCH TECHNIQUE: bij het einde van de strekbeweging van de arm (full reach) zonder het zakken van de elleboog moet het aanvoelen 'alsof je je hand achter de hoek van een vat of kast legt', hoekend ter hoogte van de pols.   Dit is waar de catch begint.  Tegelijkertijd de elleboog buigend, en het water naar achter drukkend met een bijna VERTIKALE voorarm.  DIT ZORGT ERVOOR DAT JE ELLEBOOG HOOG BLIJFT en is UITERST BELANGRIJK OM OPTIMAAL TE STUWEN.  Zorg er dus altijd voor dat je het water naar achteren stuwt in plaats van naar beneden.  Om het makkelijk te kunnen visualiseren kan je het voorstellen alsof je een 'smiley' tekent op je handpalm en je toont het iedere keer aan de muur waar je je net afduwde.

crawl hand

4. PULLING TECHNIQUE: focus je inspanningen op het water naar achter te trekken met de palm van de hand naar achter jou gericht.  Dit gecombineerd met een goede bodyroll zorgt voor een lange bewegingsbaan die niet geforceerd lang is.


Crawl leren zwemmen is voor iedereen haalbaar, het is overigens een zeer gezonde zwemslag waarbij je in een mooie horizontale positie ligt, gedragen door het water.  Heel wat spiergroepen worden aan het werk gezet met weinig kans op blessures door de dragende kracht van het water.  Tijdens de privé zwemles helpen we je graag verder met nuttige tips & tricks, en tal van drills om deze zwemstijl onder te knie te krijgen.  Start to swim freestyle.